Verschillende honden, verschillende brokken

Verschillende honden, verschillende brokken

9 september 2020 Uit Door Redactie

Honden heb je in verschillende soorten en maten. Wat dat betreft zijn het net mensen! Maar de verschillende rassen hond vraagt ook om andere verzorging. Zo heeft een teckel bijvoorbeeld hele andere eisen dan een labrador. Het is dan ook belangrijk om qua voer goed rekening te houden met het voer dat je je trouwe viervoeter voorschotelt. We zetten voor het gemak een paar hondenrassen voor je op een rijtje, en beschrijven welke soort hondenbrokken je hier het beste voor kunt gebruiken. Natuurlijk is dit niet helemaal vaste wetenschap, en is veel variatie mogelijk. Toch helpt het je om een idee te krijgen welke brokken jouw hond het beste kan eten.

Labrador Retriever

De Labrador Retriever heeft wat meer aanleg om iets te zwaar te worden ten opzichte van andere hondenrassen. Daarom is het belangrijk dat je niet te calorierijk voer aan je Labrador geeft. Deze beesten zijn echte levensgenieters en schranzen hun brokken vaak in één keer op. Ze kunnen blijven eten tot ze er bij neervallen. Let dus goed op de juiste dosering. Wat ook helpt is om Labradors brokken te geven die ze aanmoedigt om langer te kauwen. Hierdoor schranzen ze minder en leer je ze als het ware te ‘genieten’ van hun voer. Dit geldt overigens ook voor bijvoorbeeld de Golden Retriever. Wat zijn nu de beste brokken? Vaak vind je bij grote merken als Royal Canin het juiste voer voor jouw rashond.

Chihuahua

Ten opzichte van een Labrador is de Chihuahua natuurlijk een heel ander ras. Om dat te weten hoef je geen hondenkenner te zijn. Wat wel belangrijk is voor deze kleinere rashond is dat je voer koopt van de wat hogere kwaliteit. In tegenstelling tot de Labrador is de Chihuahua namelijk een heel kieskeurige hond. Ze houden bijvoorbeeld van brokken die krokant zijn van buiten en wat zachter van binnen. Daarbij moet je bij Chihuahua’s – en dat hebben ze dan weer wel gemeen met Labradors – goed letten op de hoeveelheid voer die je ze geeft. Dit kleine ras heeft namelijk ook aanleg voor overgewicht.

Cocker Spaniël

Bij sommige honden moet je qua voeding ook letten op de snuit. Die zijn niet altijd even handig geëvolueerd als het op eten aankomt. Zo moet je bij een Cocker Spaniël bijvoorbeeld voer hebben dat hij wat makkelijker kan oppakken en wat hij gezien zijn kaaklijn ook goed kan kauwen en vervolgens doorslikken. Dit zijn vaak de wat smallere brokken.