Welke cameralens heb ik nodig?

Welke cameralens heb ik nodig?

31 mei 2021 0 Door Redactie

Als je professioneel gaat fotograferen maak je gebruik van verschillende Objectieven. Lenzen hebben veel verschillende functies en dat maakt het soms lastig om die ene te vinden die je nodig hebt. Als eerste moet je je afvragen wat je er mee wilt fotograferen. Welke functies heb je nodig van de lens? Hoe groot mag de lens zijn? In dit blog schrijf ik over de verschillende soorten cameralenzen. Vind de perfecte lens die je nodig hebt!

Prime lens

Een prime lens heeft een vast brandpuntafstand. Dat betekent dat je maar vanuit één beeldhoek foto’s kan maken. Hierdoor zijn de foto’s die je maakt met deze lens van super goede kwaliteit. Ben je op zoek naar een geschikte lens voor sportfotografie, reportages of portretten? Dan is de prime lens een goede optie. Houd er rekening mee dat je met deze lens niet kunt in- en uitzoomen. Daarvoor heb je een lens met zoomfunctie nodig. Een groot voordeel aan de lens is dat hij erg licht is. Je kunt hem dus makkelijk meenemen op reis of naar je shoot locatie.

Zoomlens

De naam van deze lens zegt het eigenlijk al: met de zoomlens kun je in- en uitzoomen voordat je een foto maakt. Deze lens is geschikt voor jou als je veel wilt in- en uitzoomen, maar wel de kwaliteit van de foto wilt behouden. Door te draaien aan het objectief maak je de brandpuntafstand groter of kleiner. Ben je op zoek naar een lens waarmee je makkelijk natuurfoto’s kunt maken? Dan is deze lens misschien iets voor jou.

Telelens

Wanneer je een telelens gebruikt worden objecten in de verte dichterbij gebracht. Met een telelens kun je goed objecten onderscheiden van de achtergrond. Dat zorgt ervoor dat de lens uiterst geschikt is voor natuur- en sportfotografie. Vaak hebben telelenzen een beeldstabilisatietechniek, zodat er geen ruis in de foto’s komt. Dat komt omdat de telelens relatief zwaar en groot is en dus lastiger is om stil te houden. Wanneer je een lens zoekt die geschikt is voor portretten, sport – of natuurfotografie is de telelens perfect voor jou.

Groothoeklens

De groothoeklens staat bekend om zijn korte brandpuntafstand. Hierdoor kan de lens in één keer heel veel details vastleggen. De groothoeklens wordt dan ook veel gebruikt bij fotografie van landschappen en interieur. Er bestaan groothoeklenzen met een zoomfunctie, waardoor je ze ook kunt gebruiken voor andere fotografie. Dat maakt de lens multifunctioneel. Zoek jij een lens die brede foto’s kan maken? Dan is een groothoeklens wat je zoekt!